Thursday, January 7, 2010

IKTIBAR 3 - GULAT

IKTIBAR 3 - GULAT

Assalam mu alaikum.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani.

Segala puji adalah bagi Allah semata mata.

Salam sejahtera bagi Nabi Muhammad S.A..W.hamba dan pesuruh Nya.Selamat berjumpa lagi didalam ruangan ini untuk kali yang ketiga


Alhamdulillah , dengan izinNya kita masih dapat menhirup udara dalam tahun baharu hijrah yang telah memasuki tahun 1431. Sebagaimana yang telah diketahui bahawa hijrah Rasullullah dari Mekah Ke Madinah merupakan detik bermulanya perkembangan pesat Islam dan mulanya pembentukan Daulah Islamiah. d Madinah , Rasulullah telah dapat mengembangkan Islam dengan lebih mudah berbanding tentangan yang amat hebat yang diterimanya semasa di Mekah.

Semasa di Mekah pelbagai cara telah dijalankan oleh Rasulullah untuk mengembangkan Islam meliputi segala lapisan masyarakat.

Diriwayatkan di Mekah terdapat seorang Ahli Gulat (gusti Arab atau senibela Arab) yang sangat terkenal dikalangan masyarakat dimasa itu yang masyhur kerana sangat kuat dan handal. Namanya Rukanah. Jarang ada orang yang berani menghalang atau menghadapi kekuatannya. Dia juga sangat berbangga dengan kekuatannya dan berani untuk mencari lawan.

Terdapat seorang lagi orang handal dan jagoan yang bernama Abu Aswad Al Jumahy. Ia masyhur saperti Rukanah serta mempunyai keistimewaan sendiri. Ia boleh berdiri diatas kulit binatang dengan teguh dan kukuh, dimana sepuluh orang menarik kulit binatang tersebut tidak dapat menjatuhkannya, sebaliknya kulit binatang itu yang pecah dan putus putus, sedangkan ia tetap tegak tidak berganjak.

Kemasyhuran orang handal ini diketahui juga oleh Rasulullah dan menjadi sasaran dakwah oleh Baginda. Jika meraka ini dapat di Islamkan sudah tentu besar pengaruhnya dikalangan masyarakat dan Baginda mencari peluang untuk menjalankan dakwah Baginda.

Tatkala sampai waktu yang sesuai Baginda bertemu dengan Rukanah yang sedang baerada di Syib, Mekah. Dalam pertemuan tersebut Baginda bertanya dan menyeru kepada Rukanah kenapa beliau masih belum bertakwa kepada Allah dan menerima agama yang disampaikan. Rukanah terus menjawab apakah tandanya yang dapat menjadi bukti atas kebenaran seruan Baginda. Nabi S.A.W terus bertanya bagaimana jika kalau Baginda dapat mengalahkan beliau dalam bergulat, adakah beliau akan beriman kepada Allah dan RasulNya. Rukanah pun menyatakan persetujuannya. Dia telah mengenakan bayaran 100 ekor kambing kepada sesiapa yang kalah.

Maka Nabi S.A.W dan Rukanah pun bersiap untuk bertempur didalam Gulat. Rukanah yang kelihatan tegap dan kuat berasa amat yakin dapat kemenangan kerana beliau memang selalu berlatih dan bergulat sedangkan Nabi S.A.W hanya berdakwah dan tidak diketahui tentang ilmu gulatnya. Baginya ajakan Nabi S.A.W sebagai suatu jenaka yang melucukan.

Tetapi tersangatlah terperanjat Rukanah kerana dalam sekelip mata ia telah dijatuhkan oleh Baginda Rasulullah.Ia begitu hairan dan tidak menjangka bahawa Nabi S.A.W dapat menewaskannya dengan mudah. Ia minta supaya pertempuran diulangi, Nabi S.A.W bersetuju, dan beliau tewas lagi. Minta diulang kali ketiga, beliau kalah lagi dan terus menyerah kalah dan menyatakan bahawa Nabi S.A.W sungguh ajaib. “Wahai Muhammad! Tiada siapun pernah dapat membaringkan aku (jtuh terlentang) dalam pertarungan selainmu!. Sebelum ini engkaulah yang paling aku benci. Tapi dsekarang aku naik saksi tiada Tuhan yang lebih benar dan berhak disembah melainkan Allah s.w.t. dan Nabi Muhammad s.a.w itu RasulNya. Nabi s.a.w. kemudianya mengembalikan semula kambing-kambing yang diserahkan sebagai pertaruhanya itu?

Rasulullah juga berjumpa dengan Abu Aswad untuk berdakwah dan beliau menyatakan kesedian untuk beradu kekuatan sekiranya itu dapat menyakinkan. Abu Aswad dengan penuh yakin akan menang dan memandang rendah terhadap Rasulullah, bersetuju untuk beradu kekuatan dengan Nabi S.A.W dan berjanji akan beriman sekiranya Nabi S..A.W dapat menjatuhkannya. Didalam pertembungan itu Nabi S.A.W telah berjaya menjatuhkan Abu Aswad yang sangat handal itu. Malang bagi Abu Aswad bukan sahaja beliau mengalami kekalahan yang memalukan ditangan Nabi S.A.W malah beliau dimalukan lagi kerana tidak menunai janji untuk beriman selepas beliau dikalahkan.

Itulah dua riwayat mengenai usaha dakwahnya Rasulullah untuk mengembangkan Syiar Islam.

Iktibar yang dapat kita menafaatkan dari riwayat diatas ialah;

1. Bahawa ilmu bela diri telah kedapatan dibumi arab dan Nabi S.A.W telah mengusai ilmu tersebut. Oleh itu kegiatan persilatan memang tidak asing dan selari dengan riwayat tersebut. Juga beliau adalah seorang manusia yang gagah perkasa

2. Bahawa ilmu bela diri dapat dijadikan alat bagi menjalankan kegiatan dakwah, ini terbukti dengan Nabi S.A.W.. telah melaksanakannya.

3. Bagi melakukan seruan yang baik; cara, masa dan tempat yang sesuai adalah perlu diambil kira.

4. Jika seseorang itu hendakan kebenaran, mereka akan mendapatinya, tetapi sekiranya mereka bukan mencari kebenaran, telah dibuktikan didepan mata pun mereka akan ingkar dan tidak menepati janji.

5. Janganlah kita riak dan memandang rendah kepada orang kerana kehandalan kita, kerana orang yang benar benar handal akan menyembunyikannya, ibarat harimau menyorokkan kuku.

Sekian. Semoga berjumpa lagi dilain keluaran.

Selawat dan salam bagi junjungan kita Nabi Muhammad S,A.W

Dan segala pujian adalah tertentu untuk Allah Subhanallahu Taala.

No comments:

Post a Comment