Tuesday, June 15, 2010

IKTIBAR 9 - PERJUANGAN MEMERLUKAN PENGORBANAN

IKTIBAR 9
PERJUANGAN MEMERLUKAN PENGORBANAN
Assalamu alaikum.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Segala puji adalah bagi Allah semata mata.
Salam sejahtera bagi Nabi Muhammad s.a.w. hamba dan pesuruhnya.
Selamat berjumpa lagi didalam ruangan ini untuk kali yang kesembilan.
Perjuangan Nabi Muhammad s.a.w. adalah menyampaikan dan menegakkan agama Islam. Baginda berjuang sepanjang hayatnya sebagai hamba dan pesuruh Allah. Perjuangan Rasulullah penuh dengan pelbagai contoh pengorbanan. Ramai yang turut berjuang bersama beliau sehingga gugur syahid dimedan perang.
Antara contoh pengorbanan yang terbaik ialah Khunsaa, seorang ibu yang amat istimewa. Beliau telah menghantar empat anak lelakinya pergi berperang bersama Rasulullah dalam perang Al-Qadisiyyah.
Bila diberitahu anak lelakinya yang pertama telah syahid, dia tidak bersedih dan menangis tetapi menghantar pula anak lelakinya yang kedua. Anak kedua ini pun gugur syahid. Tanpa menitiskan air mata beliau menghantar anak lelakinya yang ketiga. Syahid juga anak ketiganya dan beliau teruskan pejuangan dengan menghantar anak lelaki keempatnya. Turut gugur syahid anak ini. Maka syahidlah kesemua empat anak lelakinya yang telah dihantar berperang.
Kali ini beliau menangis teresak-esak apabila diberitahu anak ini turut juga syahid. Setelah ditanya, beliau menjawab dia menangis dan bersedih kerana tidak ada lagi anak lelaki yang boleh dihantar berperang lagi dan berjuang bersama Rasulullah.
Bagaimanakah seorang ibu dan juga seorang wanita yang begitu lemah boleh mempunyai kesanggupan dan kekuatan untuk berkorban sedemikian. Ini suatu pengorbanan yang amat luarbiasa serta diantara taraf dan tahap pengorbanan peringkat yang tertinggi.
Bahkan adik-adiknya yang lain sama sekali tidak gentar dan takut untuk berperang bersama Rasulullah walaupun abang-abangnya semua gugur satu persatu. Di sini terletak pengorbanan dan ketaatan kepada Allah, rasulNya dan ibunya sekali gus. Sungguh amat luar biasa sekali.
Banyak iktibar boleh diperolehi seperti berikut :
1. Pengorbanan seorang ibu demi agama walaupun sayang kepada anak-anaknya.
2. Kasih sayang ibu kepada anaknya walaupun sangat akrab dan kuat tetapi semangat Islam dan berjihad itu lebih kuat menyebabkan ibu itu merelakan anaknya terkorban.
3. Ibu yang sebenar adalah ibu yang menyelamatkan anaknya di dunia dan akhirat.
4. Sejatinya kasih seorang ibu tidak akan memanjakan atau memuakan anak kerana hakikat kasih sayang ialah kemana anak itu akan pergi selepas meninggal dunia.
5. Ibu yang bijaksana akan sanggup mengambil risiko dan melepaskan anaknya walaupun abang-abangnya dah meninggal dunia.
6. Tidak ada kejayaan tanpa pengorbanan dan semangat daya juang yang tulus ikhlas.
7. Tidak ada dukacita dan kebimbangan bagi orang yang berjuang di atas landasan tauhid.
Saya amat terharu dan menghargai pengorbanan semua yang setia dan sedia mengharungi apa jua cabaran yang mendatang dalam mempertahankan serta meneruskan perjuangan silat kita ini yang berasaskan tauhid ini tanpa menjadikanya hal peribadi.
Cukuplah contoh ibu diatas untuk kita menilai diri kita sendiri dalam perjuangan kehidupan kita dan perjuangan silat kita.
Sekian dahulu semoga berjumpa lagi dalam iktibar ke 10.
Selawat dan salam bagi junjungan kita Nabi Muhammad S,A.W
Dan segala pujian adalah tertentu untuk Allah Subhanallahu Taala.
Salam perjuangan dan salam kasih mesra.

1 comment:

 1. Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini.

  Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal Golongan Si Kitul dan Raja Mandeliar yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

  (a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

  FAKEH KHALIFAH SAKA

  ReplyDelete